Rőzse Néptáncegyüttes

A Rőzse Néptáncegyüttes 2014 szeptemberében alakult a 30-as 40-es korosztály számára Ráckevén. Nevét a ráckevei néptáncegyüttesek analógiájára (Kis Borkréta, Bokréta, Nagy Bokréta, Kéve) kapta.

A csoport létrejöttét az Apraja-Nagyja Csoport a Családokért (helyi nagycsaládos szervezet) szorgalmazta. Tagjai a városban működő Kéve,  Bokréta Néptáncegyüttes és a Ránki György AMI táncosainak szülei, akik a gyerekeiktől kedvet kapva, teljesen kezdőként szerettek volna belépni a néptáncosok aktív világába. Jelenleg 12 pár jár hetente próbákra az Ács Károly Művelődési Központba, akik között több mint a fele házaspár.

Az elmúlt esztendőkben megismerkedtek szilágysági, mezőföldi, bukovinai, magyarbődi és nagyecsedi táncokkal.

Rendszeresen fellépnek Ráckeve és a környező települések néptáncos rendezvényein (Nemzetiségi Találkozó, Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál). A nyárádremetei polgármester felkérésére részt vettek az ottani falunapon, ahol a helyi együttessel közösen adtak műsort. Tavaly előtt a Kezdő Felnőtt Néptáncegyüttesek Országos Találkozóján Debrecenben táncoltak .  2018-ban Kalotaszegen jártak, ahol ismerkedtek a helyi hagyományokkal, viseletekkel, táncokkal és bemutatták a helyi lakosoknak kis –magyarországi táncainkat. 2018 decemberében megkapták Ráckeve Város Önkormányzatától a Közművelődési Díjat.

Az együttes művészeti vezetője: Kakuk Pál