Őszi Ászok Fesztivál – 2021. szeptember 18-19.

 

“Most megtelt a kert. Ez az ő pillanata, a nagy bemutató, a díszelőadás. Minden és mindenki a helyén. A páfrányok izgatott ünnepélyességgel állanak. sorfalat a tündéri rózsának, a lámpalázas szegfűnek, az izgalomtól halott sápadt liliomnak. Megtelt a kert az egyetlen tartalommal és értelemmel, amely létének oly titkos és oly köznapi értelme. Megtelt a kert valamivel, amelyen egyszerre dolgozott a kertész és a fátyolkabogár, a szél és az eső, Isten és a méhek. Titokzatos munka volt. Éjjel és nappal szőttek és illesztgettek, kreáltak és idomítottak a kertben, hónapokon át. Most itt van, teljes érettséggel, s nincs semmi célja. Nem akar hasznos lenni. Csak lenni akar – nagy tanítás ez! Érted?”
Márai Sándortól idézve ‘… megtelt a kert”. Így sor kerülhetett a “Legszebb balkon, legszebb kert” pályázatunk eredményhirdetésére és az alkotásokból készült kiállítás megnyitójára Őszi Ászok Fesztiválunk első napján. Áprilisban közzétett felhívásunkra 15 kertbarát küldte el képeit kertjéről, balkonjáról. Örömünkre volt közöttük tavalyi felhívásunk résztvevői közül is és sok új pályázó is. Mindnyájan arra vállalkoztak, megmutatják kertjüket képeiken keresztül számunkra.                                                                                                                                                                                                                                                              “A kert összeköt a természettel, az anyafölddel. Éberen tartja érzékeinket, felhívja figyelmünket az évszakok változására, életet lehel az élettelenbe, helyszínt biztosít a visszavonult meditálásra, fenséget kölcsönöz a mindennapoknak, békét és szépséget sugároz. A kert a lélek tükre is. Kertünkre vetítjük ki érzéseinket. Talán a mondás így is igaz: mutasd meg kertedet, és megmondom ki vagy. A műanyag, a beton, az aszfalt birodalmában különös jelentőséggel bír a kert, szépséget és harmóniát hozva életünkbe. Lélekemelő a park, a kert, de kis hátsó udvar, egy erkély, egy apró balkon, vagy az ablakpárkány is. ” Melyik a legszebb?                                                                                            Sorrendet a facebook közönsége állított fel, ez alapján hirdettünk eredményt. 804 szavazat érkezett a beküldött fotókra facebook oldalunkra.

“2021 legszebb kertje’ díjat Molnárné Hettmann Emília nyerte el.

Legszebb kert kategória díjazottjai:     1. Gombor Bernadett     2. Dulcz Gusztávné                                                                                                 3. Szász Veronika

Legszebb balkon kategória díjazottjai: 1. Szajp Istvánné      2. Kirchner Kristóf    3. Kiss Károlyné

Dicséretben részesült:  Balogh Edit, Csomo István és felesége, Gubár Imréné, Ipacs János és felesége, Lihovay Éva, Lolbert Katalin, Nagyné Szűcs Szilvia, Némerth Gézáné, Végh Jánosné  Minden pályázónknak gratulálunk. Köszönjük munkájukat, a beküldött képeket!  Meglepetésben is volt részünk, hiszen a “2021 legszebb kertje” címet elnyerő Molnárné Hettmann Emília saját készítésű gyönyörű és ízletes rózsa fánkkal kínált meg mindenkit. Köszönjük kedves figyelmességét!

Eredményhirdetésünk után a Cimbora Produkciót köszönthettük színpadunkon, Röfi és Farkas című bábjátékukat mutatták be a gyerekek örömére. Produkciójukból kiderült mit lehet tenni egy buszmegállóban egy napsütéses szombat délután, ha éppen az orrunk előtt ment el a busz? Játszani! A bőröndből többek között előkerült Röfi, a messzeföldön híres malacka, aki senkitől sem fél, még a farkastól sem! Azt is megtudhattuk, mi történik, amikor az ordas is kibújik a kofferból… Majd a Térzene “Muzsikáló Ráckeve” sorozat keretein belül a “Virágok és kertek dallamokban…” című koncertet hallgathatta meg közönségünk. Közreműködött Papp Tímea hárfán, Nagy Judit fuvolán. A felcsendülő dallamokat a gyerekek és felnőttek egyaránt szívesen fogadták.

Látogatóink megcsodálhatták a színháztermünkben kiállító Vitamin Virág Sarok  balkon és szobanövényeit is. Köszönjük Ottrok Viviennek, hogy növényeivel színesítette rendezvényünket! Garden City Dísznövény Áruda virággal ajándékozta meg pályázatunk győzteseit. Köszönjük felajánlásukat. Fesztiválunk nyitó rendezvényei a Köszönjük Magyarország és a Térzene program támogatásával valósulhattak meg. Köszönjük szépen!

A már hagyományos Duna Relax Wellness Kupa horgászversennyel indult Őszi Ászok Fesztiválunk második napja. A 7 órakor kezdődő versenyt a Ráckevei Horgász Egyesület bonyolította le Kirchner István vezetésével.

9 órakor a főzőverseny is elindult. Több kategóriában is jelentkezhettek  a főzni szeretők.                                                                                          A Szegedi Kis István sétány színpadán Dévai Levente gólyalábas köszöntötte a közönséget. Ceremóniamesterünk ismertette rendezvényünk programját, majd  interaktív játékokkal hívta a gyerekeket a színpadra. A Figurina Bábszínház is maga köré gyűjtötte a gyerekeket. Műsoruk címe: Grim/m/aszok  volt. Három Grimm-mesét mutattak be használati tárgyakkal előadva. Fers Klára és Siklósi Gábor legsikeresebb, fantáziára építő produkciója már számtalan elismerést, díjat kapott hazai és külföldi bábfesztiválokon. Nálunk is elnyerte a közönség tetszését. 11 órától a Keve Serege Egyesület íjász bemutatóval kedveskedett az érdeklődőknek. De megtekinthetőek voltak Varga László  galambász kedvencei is, aki szívesen mesélt kedves madarairól.  12 órakor a horgászverseny eredményhirdetésére került sor.

Kirchner Istvántól megtudhattuk, hogy a megméretetésen 39 fő vett részt, 25 fő eredményesen.

A díjazás a következő kategóriákban történt:

Gyermek és Ifjúsági kategóriában:

  1. Forrai Márk, Vegyesüzemi Horgász Egyesület tagja  4340 gr. hal
  2. Ugrai Zoltán, Dömsödi Horgász Egyesület tagja, 1240 gr. hal
  3. Veres Márton, Nagybudapesti Horgászok Egyesület tagja 690 gr. hal

Felnőtt kategóriában:

  1. Varga György, Ráckevei Horgász Egyesület tagja 6360 gr. hal
  2. Mayer Tibor, Ráckevei Horgász Egyesület tagja 1800 gr. hal
  3. Takács Márton, Ráckevei Horgász Egyesület tagja 1520 gr. hal

Különdíj: Legnagyobb halat zsákmányoló horgász: Mayer Tibor , Ráckevei Horgász Egyesület tagja 3800 gr.

Ezt követően a Khamoro Budapest Band szórakoztatta a nézőket. A cigány folklór együttes autentikus cigány zenét játszott az ország egész területéről, de román, orosz zenei feldolgozásokat is bemutattak repertoárjukból. Fergeteges hangulatot teremtettek fesztiválunkon.      Újabb eredményhirdetésre került sor, kiderült kik forgatták legjobban a főzőkanalat. Az eredményeket Dr. Simon Tamás Szabadtűzi Lovagrend Gasztronómiai Egyesület nagymestere, a zsüri elnöke ismertette.

 

Legjobb halászlé:  III. Fapuma        II. RDHSZ   I. Feigl István

Egyéb halételek: III. KORAX              II. Feigl István   I. Nyald meg a fakanalam!

Egyéb ételek:III. Széplaki Zoltán      II. Tibi papa csapata       I. Feigl István

Szabadtűzi lovagrend vándordíja: Feigl István

Sütemények:  III. Mamika       II. Nagy Sándorné   I. Major Brigitta

Junior Prima Díjas Rafael Mário és zenésztársai nem véletlenül rendszeres fellépői a budapesti jazz életnek. A 2014 tavaszán, még a Zeneakadémia falai között alakult trió saját szerzeményeket adott elő teljes ellazulást biztosítva a közönségnek.

A Trambulin Színház repertoárjukban főleg családi, gyermekszínházi előadások szerepelnek, de van közte más műfajú előadás is. Nálunk a tücsök és a hangyák zenés mesejátékot mutatták be, mindannyiunk nagy örömére.

Majd a ráckevei Kéve, Bokréta és Rőzse Néptáncegyüttes műsora következett, majd a közönséget bevonva egy nagy közös táncházzal zárták a műsorukat.

A „Violin király és Hanga királykisasszony” c. mesét Szász Ilona dramaturg kifejezetten Joós Tamás előadóművész számára íródott interaktív játék, amelynek fő célja több népi hangszer (tekerő, koboz, citera, furulya, doromb, csörgődob, esőbot) játékos bemutatása és a gyerekek általi megszólaltatása, mesekeretbe ágyazva. Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy hatalmas birodalom, a hangok országa, Pentatónia. Hogy milyen volt ez az ország? Nem volt se északon, se délen, se keleten, se nyugaton, de ott volt mindenütt: a földön, a vízben és a levegőben. Ez a birodalom tele volt csodálatos hangokkal, szépséges dallamokkal, varázslatos muzsikával. A mese folytatásaként az előadásból megtudhattuk, hogy mi történt a királykisasszonnyal, hogyan veszítette el és szerezte vissza a hangját az ördögtől a közreműködő gyerekekkel.

A fesztiválunk zárásaként a Daniel Speer Brass lépett színpadra. Általánosan elmondható: a rézfúvós kamarazenét – különösen a kvintett-muzsikát – viszonylag szűk közönség, többnyire szakmai vagy ahhoz közel álló kör ismerheti, élvezheti. Az együttes célja e muzsika szépségét szélesebb körben megmutatni. Közelebb hozni ezt a fajta zenét a fiatalokhoz, az egészen kicsiktől az egyetemistákig, vagy a kulturális rendezvényektől az üzleti szférán át az utca emberéig. Elmondhatjuk ez sikerült.

Köszönjük a támogatóink és segítőink munkáját, részvételét: Ráckeve Város Önkormányzata, Csoóri Sándor Alap – Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat, Köszönjük Magyarország!, Garden City Dísznövény Áruda, Rávüsz Kft., Ráckevei Horgász Egyesület, Ráckevei Dunaági Horgászszövetség, Erdős Bálint, Bak László, Vitamin Virág Sarok – Ottrok Vivien, Cserna Gábor, Jakab Gergely.

Nagyon szerethető, jó hangulatú őszi mulatságban volt része az ide látogatóknak és nekünk is!

 

Szabó Gertrúd

igazgató

Ács Károly Művelődési Központ