Az idei Őszi Ászok Fesztivál – korábbi rendezvényeinkhez hasonlóan- nem a megszokott módon alakult. A jelenleg érvényben lévő kormányrendeletek alapján a Szegedi Kis István sétányon az eddig megszokott formában nem tudtuk megtartani az eseményt. Semmiképp nem szerettük volna lemondani, így a két napra tervezett programokat az Ács Károly Művelődési Központban és a szabadtéri színpadán /ültetett nézőtéren/ tartottuk meg.  A főzőverseny idén sajnos elmaradt!

Fesztiválunk első napján került sor a “Legszebb balkon, legszebb kert” és “Magvarázs” pályázatunk eredményhirdetésére és az alkotásokból készült kiállítás megnyitójára.

Csányi Vilmos szavaival élve “Kicsit olyan a kert, mint a szép zene, amelyet a Nap, ez az égi karmester vezényel. Tavasszal int, kibújnak a korai hagymások levelei és kelyhei, a színek szimfóniájának első taktusai, aztán következnek a zöld akkordok, az ezerféle különös levél a zöld minden árnyalatában, illeszkedve az örökzöldek tartós, mély tónusaihoz. Aztán ahogyan az idő múlik, a Nap egy-egy intésére felszikráznak a bokrok, nyílnak a virágok: fehérek, sárgák, kékek, lilák. Bomlanak a szép rózsák illatos szirmai. Nyáron formálódnak a gyümölcsök, ősszel roskadnak a fák, a bokrok a gazdag terméstől.”                

Miért legyen kertünk?                                                                                A kert gyógyítja a lelket, javítja a mentális egészséget és az étvágyat, kiváló testmozgás, erősíti a családi kötelékeket, kitartásra nevel és felelősségre, valamint sikerélményekkel is megörvendeztet bennünket. És csodaszép. Bizonyítják ezt a kertekről, balkonokról készült képek. Az áprilisi felhívásunkra beküldött fotók csak egy-egy részletét mutatják a pályázók kertjének és balkonjának, mégis szemet gyönyörködtetőek. Elvarázsolnak.                                                                                               ,,Kertet építeni annyi, mint egy mások számára is látható, érzékelhető, élvezhető szép világot, egy kápráztató életegyüttest megteremteni. Aki kertet alkot, az szépséget, maradandóságot teremt.” (Szabó Ferencné)  Sikerült minden játékunkban résztvevő kert és balkon tulajdonosnak értéket teremteni. Sorrendet a facebook közönsége állított fel, ez alapján hirdettünk eredményt. 1071 szavazat érkezett a beküldött fotókra facebook oldalunkra.

“2020 legszebb kertje díjat”  Fórizs Emma nyerte el.

Legszebb kert kategória díjazottjai :

1. Somogyi Szilvia

2. Lolbert Katalin

3.  Király Jánosné

Legszebb balkon kategória díjazottjai:

1. Gergő Péter

2. Szajp Istvánné

3. Kiss Károlyné

Balogh Edit, Balogh Tamás, Bús Sándorné, Dulcz Gusztávné, Gőcze Renáta, Ipacs János és felesége, Lihovay Éva, Lukácsiné Ürögi Veronika, Molnár Zoltán, Molnárné Hettmann Emília, Nagyné Szűcs Szilvia, Várszegi Márk, Végh János pályázóinknak is gratulálunk. Köszönjük munkájukat, a beküldött képeket.

Júniusban “Magvarázs” címmel, gyerekeknek hirdettünk kézműves pályázatot. Arra bíztattuk őket, hogy színes magokból, termésekből készítsenek képeket. A hagyományos alapanyagok (kukorica, búza, napraforgó mag) mellett – nagyon találékonyan – konyhai alapanyagokat, fűszereket (bors, mustármag) is felhasználtak alkotóink.

Díjazottak:

1. Valásik Roxána Vica

2.Végh Roland

3. Bukri Nóra

Berki Lívia Éva, Molnár Bence, Molnár Csenge, Piróth Ramóna, Szellelki Kevin, Szendrényi Krisztina alkotását is köszönjük.

A kiállítás megtekinthető az Ács Károly Művelődési Központban 2020. szeptember 31-ig.

Az ünnepélyes eredményhirdetés után az érdeklődők meghallgathatták Krumpach Erzsébet biokertész gondolatébresztő előadását arról, hogyan lehet időkímélően és vegyszerek nélkül termelni. Egyszerű, könnyen követhető hasznos útmutatókkal teli mondanivalóját a kertészkedésben járatlan emberek is könnyen megérthették. A feltett kérdésekre konkrét, megvalósítható tanácsokat kapott a közönség.

A látogatók gyönyörködhettek Dudás Judit, Galambos Szilvia virágkötők és Tóth Benő kertészmérnök virágkötészeti bemutatóján készült csokrokban, asztali díszekben és installációkban.

A napot Bognár Szilvia és zenekara koncertje zárta. A magyar népdalok egy szépen kidolgozott zenei szövetben keltek új életre, amelyet a hangszerelés maximális igényessége tett még értékesebbé. Így izgalmas, újszerű módon, megkapó formába öntve hirdették tovább a századok óta változatlan emberi érzéseket. A csodálatos hangú énekesnő dalai életre keltek. “Felemelő, simogató, gyógyító hangmasszázsba” részesült aki meghallgatta műsorukat.

Az Ősz Ászok fesztivál második napja a már hagyományos Duna Relax Wellness Kupa horgászversennyel indult.  A verseny a Ráckevei Horgász Egyesület segítségével a piaci sétányon került megrendezésre Kirchner István vezetésével.

A versenyre reggel 7 óráig 28 fő nevezett. 27 fő eredményesen horgászott. Két kategóriában történt díjazás:

Gyermek és Ifjúsági kategóriában:

  1. Forrai Márk, Vegyes Üzem. Horgász Egyesület tagja  4720 gr. hal
  2. Végh Roland,Ráckevei Horgász Egyesület tagja   2140 gr. hal

3. Rakszegi Zamira,Dömsödi Horgász Egyesület tagja  510 gr. hal

Felnőtt kategóriában:

  1. Keresztesi Róbert Ráckevei Horgász Egyesület tagja 8140 gr. hal
  2. Tomasovszky Balázs Ráckevei Horgász Egyesület tagja 6870 gr. hal

3

. Varga  György  Ráckevei Horgász Egyesület tagja   5710 gr. hal

Különdíj:

Legnagyobb halat zsákmányoló horgász:

Mayer Tibor, Ráckevei Horgász Egyesület tagja     2860 gr. ponty

A Ráckevei Járási Praxisközösség is képviseltette magát. Egész nap sportág választási tanácsadással, vérnyomás és testzsír méréssel és sok jó tanáccsal várták az érdeklődőket.

Az Ács Károly Művelődési Központ szabadtéri színpadán Dévai Levente gólyalábas fogadta a közönséget, aki interaktív játékokkal  szórakoztatta a gyerekeket . Majd az egri Babszem Jankó Gyermekszínház Róka és a holló című zenés mesefeldolgozását  nézhették meg az érdeklődők.  A kedves történetet könnyen megtanulható dalok fűszerezték. Maradéktalan kikapcsolódást nyújtott gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt.

A gyerekek barkácsolhattak, gyöngyöt fűztek, ajtódíszt készíthettek Szanyóné Brodmann Zsuzsa és Levente Mónika kézművesek segítségével.

Dévai Levente ceremóniamesterünk a Ho-ho-ho-horgász című műsorában ismét közös játékra hívta a vállalkozó kedvűeket, akik a meleg ellenére, nagy lelkesedéssel versengtek egymással a tréfás feladatokban. Levente nem csak konferált, hanem magas szintű szórakoztatásban részesítette közönségünket. Gólyalábazik, lufit fúj, zászlót forgat, lőporos hordóval lő és elképesztően tiszta szívvel mulattatja a gyerekeket és szüleiket, kortól nemtől függetlenül.

Az alkalmazkodás, túlélés mesterei címmel humoros, ismeretterjesztő, élő állatokat bemutató előadást tekinthettek meg nézőink.  Részletes ismereteket szerezhettek az egéről, patkányról, görényről, nyestről, rókáról, borzról és a kutyáról. Tóth Gábor műsora egy “Állati jó móka” volt.

Délután a zene és a tánc jutott főszerephez. Elsőként a Bokréta Gyermek  Néptáncegyüttest köszönhették a nézők a színpadon, szilágysági táncokat láthattak előadásukban. Majd a Kéve Néptáncegyüttes viski táncokat, a Rőzse Néptáncegyüttes szatmári táncokat mutatott be. A talpalávalóról a Bara zenekar gondoskodott.

A Kiflihajó Zenekar kalandozásra hívta a közönséget a zene tengerén. A két éve alakult együttes mesés elemekkel, díszletekkel és szívből szóló muzsikával szerzett örömet a családoknak közel egy órás koncertjén.

Marching Jazz Band koncertje egy látványos és végtelenül hangulatos záró programja volt az Őszi Ászok Fesztiválnak. Dixieland-stílusban előadott örökzöldekkel kápráztatták el a közönséget.

A rendezvényt népművészeti kirakodóvásár színesítette.

Köszönjük a támogatóinknak, hogy minőségi ajándékokkal jutalmazhattuk meg a versenyeink résztvevőit.

Az Ács Károly Művelődési Központ jövőre is vár minden kedves érdeklődőt az Őszi Ászok Fesztiválján, reméljük már újra a Duna parti sétányon!

Szabó Gertrúd

igazgató