A MINI TÖKÖLŐ FESZTIVÁL 2020. november 7-én, szombaton 14 órától került megrendezésre a IV. Mini Tökölő Fesztivál az Ács Károly Művelődési Központban. A program a Tökös” online pályázatunk eredményhirdetésével és az alkotásokból készült kiállítás megnyitójával kezdődött.

A töklámpás faragást leggyakrabban az amerikai Halloween ünnepéhez kötik, pedig Magyarországon is régi hagyomány. Az első erről szóló történet, egészen Salamon királyunk idejébe nyúlik vissza, aki trónviszályban állt unokatestvérével Gézával, illetve annak halála után Lászlóval. 1081-ben Salamon elismerte Lászlót, mint magyar királyt,cserébe megtarthatta királyi címét, azonban a királyi udvarban is terveket szőtt a trón visszaszerzésére. László ezt megtudta és biztonsági okból a visegrádi vár tornyába záratta. Az őröknek parancsba adták, hogy éjszaka töklámpásokkal világítsák ki a tornyot, hogy mindig szemmel tarthassák a rabot. A lámpások így a Dunán közlekedő hajósoknak is támpontul szolgáltak. Innen ered a mondás: ” Fénylik,mint Salamon töke!”

Egy hiedelem szerint október utolsó napján a legvékonyabb a választóvonal az élők és a holtak világa között.  Az elkárhozott lelkek addig barangolnak, amíg meg nem találják egykori lakhelyüket és megpróbálnak visszatérni az élők világába. Már a kelták is védekeztek ez ellen. Október 31.-én miután betakarították a termést és elraktározták télre, megkezdődött a mulatság. Szellemnek öltözve parádéztak az utcákon, hogy a Gonoszt megzavarják és végleg elűzhessék.

Az úgynevezett Jack-lámpa kettős célt szolgált. Egyrészt távol tartotta a gonosz szellemeket, másrészt a halottak szellemeinek világított, hogy hazatalálhassanak.

Jack, a monda szerint egy részeges, de tréfás és leleményes kovács volt. Még az ördögöt is megviccelte, mikor az eljött érte, felzavarta egy fa tetejére és keresztet rajzolt a fa törzsére, amitől az ördög nem tudott lejönni onnan. Csak akkor engedte le, amikor az ördög megígérte neki, hogy nem kísérti őt többé.  Mikor Jack meghalt, a mennyországba nem engedték be züllött élete miatt, de az ördög sem akarta fogadni, mert haragudott rá. Ennek ellenére csak odadobott Jacknek egy izzó fadarabot, a pokol tüzéből, hogy azzal világítson. Jack beletette egy kivájt fekete retekbe (más források szerint tarlórépába) és azóta bolyong mennyország és pokol között.

A tök kifaragását a Brit szigetekről származtatják, ahol még fekete retket használtak erre a célra. Bevándorlók vitték be Észak-Amerikába ezt a hagyományt. Időközben az amerikaiak a retket tökké változtatták,mert könnyebben elérhető volt és jobban lehetett faragni,majd a  Halloween szimbóluma lett.

Meghallgattuk Matus Maja Töklámpás című versét Végh Roland tolmácsolásában, aki ezzel a verssel pályázott ‘A tökös versek, mesék, történetek kategóriájában.

A ‘Tökös  kézműves pályázat’ online formában valósult meg.                 A pályaművekről készült fotókat email címünkre kellett továbbítani, a beérkezett alkotásokból kiállítás készült.

Igényes, szellemes alkotásokról érkeztek be pályaművek. Köszönjük szépen!

A jutalmakat a jelenlévő alkotónak Varga Viktória alpolgármester asszony és Szente Annamária képviselő asszony adta át.

  • Tökös versek, mesék, történetek kategória: Végh Roland
  • A tökös kreációk kertben, házban, ház előtt (tökös élethelyzetek, jelenetek kategória alkotói: Bobi Csilla, Huszár Dóra – Huszár Zalán, Juhász Edit, Krepné Varga Irén, Szanyó László

 

  • Tökfaragás (tökből bármit…bármiből tököt) kategória pályázói: Ágoston Zalán – Ágoston Vanda, Balla Bianka – Balla Izabella, Bodor Zsófia Éva, Horváth Mónika, Kovács Viviána – Markovics Manolisz, Molnár Beáta, Németh Attila, Sarkadi Lujza,  Szanyó Tünde – Szanyó Tímea és barátai, Szász Henrietta – Szász Péterné – Szászné Bábel Bernadett, Szász Nóra, Szőgyényi Adrienn, Tóth Henrietta, Végh Roland

 

Az eredményhirdetés után  Nénje bolond meséi című vidám, vásári komédiát tekinthették meg az érdeklődők a Trambulin Színház tolmácsolásában. Hatalmas kacagások közepette telt a szombat délután. Az előadás a „Köszönjük, Magyarország!” program keretében valósult meg.

Köszönjük rendezvényünk támogatóinak :  SUTYI és SASI Étterem és Pizzéria illetve Aqualand  Ráckeve.

Az eseményről készült videó megtekinthető az ÁKMK facebook oldalán és a honlapján is.

Szabó Gertrúd

igazgató