A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban Csekén ezen a napon fejezte be – “a magyar nép zivataros századaiból” vett példákra épített költeményét – a Himnuszt.
A napról való megemlékezés ötletét Farsang Árpád zongoraművész vetette fel 1985-ben. Szavai szerint „ez a nap annak tudatosítására is alkalmas, hogy az ezeréves örökségből meríthetünk, és van mire büszkének lennünk, hiszen ez a nemzet sokat adott Európa, a világ kultúrájának. Ez az örökség tartást ad, ezzel gazdálkodni lehet, valamint segíthet a mai gondok megoldásában is”.
Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket.
Az Ács Károly Művelődési Központ 2021-ben a Magyar Kultúra Napját a Folkfonix akusztik zenekar “Népzene és irodalom mai köntösben” című koncertjével ünnepelte. A zenekart konzervatóriumot és Zeneakadémiát végzett zenészek alapították. Sajátos, sokszínű zenei világukban népdalok, irodalom és saját dallamok keverednek alternatív pop-funk-swing köntösbe bújtatva, finom vonós és fúvós hangzással tarkítva. Két karodban című első albumuk 2018. decemberében jelent meg. Második lemezükön is sok-sok vers és népdal keveredik izgalmas dallamokkal és hangszereléssel.
Köszönjük a zenekarnak, hogy eljöttek hozzánk és megörvendeztettek bennünket csodálatos koncertjükkel, amit honlapunkon és facebook oldalunkon tekinthetett és tekinthet meg közönségünk.
https://youtu.be/du6VFyGCO68
A koncert az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósult meg!
“Mit bánom én, hogy érdemes,
vagy céltalan a dolgom?
patak vagyok: kérdjem-e, hogy
habomat hova hordom?
Harcolok: nem tudom, kiért
és nem tudom ki ellen.
Nem kell ismernem célomat,
mert célom ismer engem.”
Weöres Sándor: A célról