Az áprilisi lassan 30 éve megrendezett Országos Nemzetiségi Fesztivált lemondtuk, de mindenképpen szerettük volna, hogy valamilyen formában idén is találkozzanak a nemzetiségek kultúrájával, táncaival, zenéivel. A TELTHÁZAS előadás a magyar színpadi néptáncművészet történetében először mutatja be a Délvidéken élő népek: magyarok, szerbek, horvátok, ruszinok, szlovákok, románok, cigányok sokszínű és gazdag tradícióját, amely egyedülálló módon hordozza magában Közép-Európa és a Balkán sajátos világát. Fontos dramaturgiai motívum a víz, megannyi patak és folyó, amelyek egy irányba folynak, hogy végül a Dunában váljanak eggyé. A víz gazdag szimbolikája – az élet forrása, a megtisztulás eszköze és az újjászületés eleme – minden kultúrának sajátja. A műsorban szólót énekelt Pál Eszter és Hetényi Milán. Vendégként közreműködött ifj. Szerényi Béla, valamint a KOLÓ együttes. Az zenekar megalakulásának és létének elsődleges célja a magyarországi délszláv népek, a horvátok, a szerbek és a szlovének népzenei hagyományainak gyűjtése, feldolgozása és színpadra állítása. Hangfelvételről a DALINDA és Pál Lajos.

Ráckevét, az Ács Károly Művelődési Központot és a Kéve Néptáncegyüttest nem csak a néptánc iránti szeretete köti össze a Magyar Állami Népi (MÁNE) együttessel.

A műsort követően a színpadon Ráckeve Város Polgármestere, Vereckei Zoltán külön köszöntötte elsőként Kakuk Pált a ráckevei együttesek koreográfusát a Magyar Állami Népi Együttes örökös tagját, akinek Ráckeve Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2019-ben Ráckeve Díszpolgára Címet adományozott.Hetényi-Kulcsár Klárát Aranygyöngyös táncost, aki pályafutását a ráckevei Bokréta Táncegyüttesben kezdte, majd a Kéve Néptáncegyüttesben folytatta. 2006-ban a MÁNE táncosa lett. Kiemelkedő munkáját Ráckeve város 2018-ban Művészeti Díjjal ismerte el és Mihó Attilát, is üdvözletét küldte, ő ezen az estén nem volt jelen, aki Ráckevén az Ács Károly Művelődési Központ szervezésében kezdte népzenész tanulmányait, évekig a Bokréta majd a Kéve Néptáncegyüttes oszlopos tagja volt. 2015-ben népzenészként Junior Príma Díjat kapott, most pedig az MÁNE zenésze. Kimagasló művészeti tevékenységéért Ráckeve Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2015-ben Művészeti Díj kitüntetésben részesítette.

A Művelődési Központban kiállítást rendeztünk be „Nemzetiségeink képekben” címmel, vásároltunk próbababákat, amelyeken bemutattuk a nemzetiségek sokszínű viseleteit is. Az előadás után fogadást rendeztünk, az együtteseknek, a meghívott vendégeknek.

Köszönjük szépen, hogy ilyen sokan eljöttek az előadásra és a nagy érdeklődésre való tekintettel, reményeink szerint a jövő évben is vendégül láthatjuk majd a Magyar Állami Népi Együttest!

Szabó Gertrúd

igazgató