KeveFeszt 21 Országos Nemzetiségi Kulturális Fesztivál és Gasztronómiai Napok – 2021 július 9-10-11

A “Változatos Magyarország” mottóval zajló KeveFeszt 21 programsorozat közvetlenül a Kis-Duna partján, a Szegedi Kis István sétányon, az országban egyedülálló, ún. Csónakos piac területén került megrendezésre.

A háromnapos, országos rendezvény egyik központi eleme a különleges gasztronómiai élményekre vágyókat célozta meg, amelyen a nemzetiségek ételkülönlegességeivel ismerkedhettek meg a látogatók. Az egy helyre összpontosított, széles spektrumú kínálat már önmagában is egyedi lehetőséget kínált a gasztro kalandok kedvelőinek, de az ételkóstolás mellett, a magyar borkultúra további terjesztése és formálása érdekében, a szigeti és a nagy hazai borvidékek, borpincék is lehetőséget kaptak termékeik felvonultatásához.                                Ezzel párhuzamosan a nemzetiségek táncait és zenéjét, életét, szokásait, hagyományait bemutató kulturális kavalkádot vonultattunk fel.

A nemzetiségi sokszínűség jegyében a Kárpát-medencei összetartozás szép üzenetét és a hazai termékek melletti kiállást felvállaló fesztivál fővédnöke dr. Kövér László házelnök úr volt.

A fesztivál nyitó programja Mága Zoltán és a Budapesti Gipsy Virtuózok koncertje július 9-én, pénteken került megrendezésre, melynek a Római Katolikus templom adott helyet az esős időjárás következtében. Kövér László megnyitó beszédében hangsúlyozta: fontos időről időre megünnepelni azt a kultúrát, amelyet az előttünk járók hagytak ránk, és amelyik nélkül sivárok lennének a mindennapjaink. Mint mondta: erre van lehetőség most Ráckevén is, ahol a település “huszonegyedik alkalommal ültet egymás mellé bennünket és fordítja egy irányba a szemünket és a fülünket, illetve a szívünket egymás felé” – tette hozzá.   Az Országgyűlés elnöke szerint ezen a földön mindenki úgy lehet az ország közösségének részese, hogy nem kell feladnia ősei nyelvét, kultúráját, hitét és álmait, és “a 20. század istentelen és embertelen diktatúráinak időszakát” nem számítva így volt ez Szent István király óta a magyar történelemben mindig. Ezért élhettek békében a Csepel-szigeten oly sokféle közösség tagjai, akik aztán “egyként mozdultak, ha a közös hazáért tenni kellett, és ezért építünk ma is közösen egy olyan országot, amelyben mindannyian otthon lehetünk” – fogalmazott Kövér László.

Vereckei Zoltán, Ráckeve polgármestere köszöntőjében kiemelte  Ráckeve és tágabb környezete, a Csepel-sziget múltjának tükréből azonban “nemcsak királyok, püspökök és hercegek köszönnek vissza”, hanem a hétköznapok emberei is: magyarok, szerbek, horvátok, tótok, kunok és zsidók, akik évszázadok óta itt éltek ebben a környezetben, hol jobb, hol pedig rosszabb körülmények között, időnként csatázva vagy vitázva egymással, de többnyire mégis békességben – sorolta. Mint mondta: “most is ilyen békés időszakban élhetnek, amikor mindenki nyíltan vállalhatja identitását, emlékeit és hagyományait” .

A megnyitó beszédeket  követően  Mága Zoltán Liszt Ferenc-díjas hegedűművész és zenekara koncertjére került sor. A zsúfolásig megtelt katolikus templom közönsége már nagyon várta, hogy a vírushelyzet miatti közel másfél éves kihagyás után, újra élőben hallgathassa meg a művészeket.

Köszöntőjében a hegedűművész kiemelte a magyarországi nemzetiségek jelentőségét, akik a saját kultúrájuk révén hatalmas értéket adtak és adnak mindannyiunk számára. Nyomatékosította továbbá, hogy nagyon fontosnak tartja a romák helyzetének javítását, integrációját, ezért hangsúlyozta, hogy a “szülők figyeljenek oda, hogy mivé válik gyermekük, lássák meg bennük a jövőt és taníttassák Őket. Mert a tanulás a jövő kulcsa. A tudás ad rangot és értéket, elismerést és becsületet az élethez.”

Mága Zoltán végül elmondta, hogy mindig is támogatta és támogatni is fogja a tehetséges gyerekeket, éppen ezért a koncerten felajánlotta a tiszteletdíja egy részét a hátrányos helyzetben élő tehetséges cigány gyermekek taníttatására.

A világhírű hegedűvirtuóz előadását a közönség felállva, hosszan tartó vastapssal jutalmazta.

Július 10-én, szombaton a Talléros együttes mutatkozott be elsőként a közönségnek. A Békéscsabáról érkezett zenekar, Békés megye magyar, román, szlovák és cigány nemzetiségeinek népzenéjét adta elő autentikus formában, illetve feldolgozásként is, szem előtt tartva a tiszta, eredeti forrásértékeket és a fiatalos lendületet.

Frank Ildikó  színésznő  német nemzetiségnek szóló előadásokat hoz létre és  közvetít interaktív módon. A fűzfák alatt, a gyerekek közelében nyitotta ki “Bőröndjét”,

amiből a Holle anyó című bőröndmese kerekedett elő nézőink örömére.!

A színpadon a Csibaj Banda folytatta a programot,  a  magyarországi szlovákságot képviselve fesztiválunkon, szlovák dallamok csendültek fel előadásukban.

Majd Méhkerék Hagyományaiért és Kultúrájáért Egyesület “Jok” című koreográfiáját csodálhatta meg a közönség a  Kovács Zenekar zenéjével. Az egyesület céljának tekinti a Méhkeréki táncok és hagyományok ápolását és terjesztését.

Valódi balkáni hangulatot hozott Ráckevére a  TRakija Zenekar. Megszólalásuk az autentikus népzene irányvonalát követi, melyet személyes gyűjtések felhasználásával és mélységes elhivatottsággal tolmácsoltak az érdeklődőknek.

A ráckevei Kéve Néptáncegyüttes Sóvidéki táncokat mutatott be a tárnoki Bara zenekar kíséretével. Az együttes célja a magyar nyelvterület táncainak, hagyományainak megismerése, színpadi alkalmazása, a koreográfiákon keresztül a magyar tánckincs ismerté tétele.

A PEK színpadon Bernáth Ferenc ukrán gitárvirtuóz és Bernáth Viktória énekes előadása hangzott el, ízelítőt adva ukrán dalokból, népdalokból.

Ezt követően a  Cinka Panna Cigány Színház mutatkozott be a fesztivál színpadon – Szécsi Magda: Csörgőkezű, Vödörjáró, Dobhasú zenés interaktív gyermek és ifjúsági színdarabjával.

A mesedarab egyszerre szólt mindenkihez, akit mássága miatt méltatlan bántások értek. „Félek tőled, mert nem tudom, ki vagy!” – jelenti ki Dobhasú az előadás legelején, majd a szereplők megismerkednek egymással, s kiderül, hogy közös gondjaikon együtt, egymást támogatva, megszeretve, segítve lehetnek úrrá.

Haraszti Fiatal Svábok Egyesülete és a Haraster Dorfmosik Zenekar fellépésével a PEK színpadon folytatódott a nemzetiségek bemutatkozása. Műsorukban több saját gyűjtésű és összeállítású koreográfia is szerepelt, melynek végén a közönséget is táncba vitték.

„ Az egészen szerb és egészen magyar” Básits Branka, első önálló nagylemezét mutatta be “Én Csépem” címmel.

Ezek a dalok lenyomatként őrzik a múltat és Szigetcsép népének lelki világát, érzéseit, élményeit, és bízom benne, hogy e lemez által tovább közvetíthetik azokat az igazságokat, melyeket örökérvényűvé edzett az idő ” mutatta be a lemez anyagát a Junior Príma díjas fiatal énekesnő a nagyszámú közönségnek.

A 2014-ben “Nemzetiségekért díj” – ban részesült pomázi Opánke Szerb Hagyományőrző Kulturális Egyesület utolsóként lépett színpadra fergeteges  műsorával, Pcinja és Makedón táncokat láthattunk előadásukban.

Az est zárásaként élőzenés szerb táncház várta a nézőket, akik nagy kedvvel kapcsolódtak be a közös táncba.

Július 11-én, vasárnap a Ruszinok Folklór Együttes zenés táncos műsora volt az első színpadi produkció, akik fő céljuknak tekintik  a nemzeti sajátosságuk bemutatását, folklórnyelvük közvetítését. Őket a  Polonez Lengyel Néptáncegyüttes követte a programban, a lengyel kultúra értékeiből adtak ízelítőt a közönség számára.

A Lusnakar Zenekar- tradicionális örmény népzenét játszott időnként világzenei elemekkel színesítve, bemutatva eredeti örmény hangszereket: (duduk, zurna, furulyák, ud), Puskás Eszter gyönyörű hangjával kiegészülve.

Horvát dallamokat szólaltatott meg fesztivál színpadunkon a Biseri Drave Tamburazenekar. Műsorukban drávamenti horvát népdalok és népszerű tambura zenekari szerzemények szerepeltek.

2015-ben a zenekar bejutott a Fölszállott a páva középdöntőjébe, ahol Ezüst páva díjat és a legjobb nemzetiségi produkció minősítést szerezte meg.

A feltámadó szél sem zavarta meg a Karaván Színház  – Banyamesék című előadását. Az élőzenés mesejátékot bábok segítségével adták elő színészetben tehetséges roma fiatalok, akik

a kultúra eszközeivel szeretnék segíteni a romák és nem romák együttélését.

Špajsni-flajsni muzikanti – (Mókás-szorgos zenészek) hattagú hagyományőrző zenekar, melyet Budapesten élő, rábavidéki szlovén származású zenekedvelő fiatalok alapítottak 2017 tavaszán.

A bolondos időjárás ellenére teljes odaadással mutattak be műsorukat, rábavidéki szlovén népdalokat hallhatunk előadásukban.

Eleki Román Hagyományőrző Táncegyesületet visszatérő vendégként üdvözölhettük színpadunkon. Most is a legnagyobb örömmel mutatták be táncaikat a

Téglás Zenekar kíséretével. Szabó Péter eleki néptáncost, a magyar népművészet mesterét Áder János Magyarország köztársasági elnöke a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából – a román nemzetiségi hagyományok ápolását és továbbadását szolgáló közösségépítő tevékenysége elismeréseként – a MAGYAR ARANY ÉRDEMKERESZT polgári tagozata kitüntetésben részesítette. Ezúton is gratulálunk neki!

Ezt követően eredményhirdetésre és sorsolásra került sor, megtudhattuk a közönség melyik nemzetiségi konyhát találta a legjobbnak. Vereckei Zoltán polgármester a szavazatok összeszámlálása után, bejelentette a KeveFeszt 21 Fesztivál Konyhája címet a Horvát Nemzetiségi Konyha nyerte el. A szavazók között kisorsolt könyvcsomag gazdája Vincze Viola lett.

Magyarországi Szerb Színház és Hóra Színház “Európa harmóni(k)ában” címmel Folkutazásra  a hívta a nézőket. Felcsendültek többek közt a keleti szláv és balkáni ritmusok vérpezsdítő dallamai is.

A szeles, kiszámíthatatlan időjárás következtében Herczku Ági és a Banda koncertje a református templomban kapott már helyet. A kivételes tehetségű Hercku Ági népdalénekes és Nikola Parov sokoldalú muzsikus, zeneszerző magyar, szlovák, horvát és bolgár dallamokat szólaltatott meg zenésztársaival ” Kamra” című lemezükről. Koncertjük méltó és felemelő befejezése volt nemzetiségi fesztiválunknak.

Szeretnénk megköszöni minden résztvevő művész, zenekar, tánccsoport, nemzetiségi konyha, kézműves, polgárőr  jelenlétét, odaadását. Általuk valósult meg három napos rendezvényünk. Köszönjük a fesztivál két műsorvezetőjének: Kalocsai Andrea műsorvezetőnek és Kautzky Armand színművésznek programjaink konferálását! Kótai Róbert püspöki biztos, plébános úrnak és Kálmán Béla lelkész úrnak a segítségét. Ráckeve Város Szerb Nemzetiségi Önkormányzata és Ráckeve Város Német Nemzetiségi Önkormányzata támogatását. A Rávüsz Kft. és Ráckevei Polgárőrség munkáját!

A KeveFeszt 21 Ráckeve Város Önkormányzata, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, Pest Megye Önkormányzata, Agrárminisztérium, Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat támogatásával jöhetett létre.

Köszönjük Jakab Gergelynek a fényképeket!

Az eseményről készült felvételeket megtekinthetik az ÁKMK youtube oldalán. a felvételeket készítette Cserna Gábor.

 

 

 

Jövőre is szeretettel várjuk fesztiválunk látogatóit!

Szabó Gertrúd

igazgató

Ács Károly Művelődési Központ

 

Fotók: Jakab Gergely