SZÍNES PROGRAMOK AZ ÁCS KÁROLY MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN

Az Ács Károly Művelődési Központ újra színes programok helyszínéül szolgált. Kicsik és nagyok, gyerekek és felnőttek válogathattak az egymást követő események sorából.

Koncert, kiállítás, tűzugrás, gyermekszínház, retro disco, nagyoperett, színház szerepelt a kínálatban!!!

  1. június 17-én a Ránki György alapfokú Művészeti Iskolát láttuk vendégül kinti színpadunkon. Az idei tanévzáró koncerten minden tanszak ismét megmutathatta tudását, tehetségét.

 

Június 18-án végre újra az ÁKMK-ban ünnepelhetett az Őszidő Nyugdíjas Klub.

 

Június 24-én a nálunk forgatott a PARTITÚRA, Ráckeve és kistérsége címmel!

“Partitúra – kulturális felfedezőút Magyarországon, nyitott szívvel, együtt. Ez a mottója a Virtuózok zsűrijéből – is – jól ismert páros, Miklósa Erika operaénekesnő és Batta András zenetörténész új műsorának. A Partitúra alkotói Novák Péter rendezésében közösségi élmények, közös értékek, kiemelkedő emberek után kutatnak. Olyan országos túrára csábítják a nézőket, ahol a muzsika és más művészeti ágak, a hagyományok és az új teremtések, a mesterek és a fiatal tehetségek turistajelzését követhetik nyomon. Partitúra – összhangzat van! Legyen Ön az egyik szólam!” Szeptemberben lesz adásban!

 

Június 24-én az Alkotóművészek és Művészetbarátok Ráckevei Egyesülete csoportos kiállításának megnyitójára került sor. Szabó Gertrúd közművelődési igazgató nő köszöntötte a megjelenteket. Kiemelte: ” A mai kiállítás címe: Ádám örökében – Alkotó férfiak – akik szeretnék megmutatni a közönségnek különleges képességeiket, tehetségüket, egyéniségüket – alkotásaikon keresztül. Közös bennük: a művészet, az alkotás lelkes szeretete, tehetségük teljes kihasználásának igénye és a lendület, a közös akarat, ahogy ezt véghez viszik. Alkotóművész az, akinek van saját eszméje, gondolata, ötlete, érzése, hangulata, melyet az ő legsajátosabb egyéni, művészi nyelvén színekben, formában megvalósít, önmagából s a természet örökké zajgó-mozgó nagy tengeréből merít.” A tárlatot Mertl Attila, az Egyesület elnöke nyitotta meg. Megtudhattuk tőle: ” Különös érdekessége mai kiállításunknak, hogy amíg egy évvel ezelőtt a „Nők az alkotásban” című kiállítás nőnapon került megrendezésre, az alkotó férfiak tárlata apák napja után néhány nappal látható. Ez utóbbi csak a véletlen műve, de valamiért így kellett lennie, hogy ne feledkezzünk meg róla, ezek a kiállító férfiak családapák, nagypapák is. A képzőművészek évezredeken át férfiak voltak. Ennek az volt a társadalmi oka, hogy a művészetet mesterségnek tekintették, és mint ilyen, nem volt művelhető a nők számára. Ez alól csak egy-egy bátor kivétel volt. Egészen a XX. század elejéig a nők feladata a háztartás vezetése, és a gyermeknevelés volt., festészettel csak a műveltség részeként úri kisasszonyok foglalkozhattak. Ekkoriban a női egyenjogúsági mozgalmak kiharcolták, hogy a nők is állást vállalhassanak, például tanítóit, rajztanárit is. A művészet megkezdte eltávolodását a „szép mesterségnek” titulált címtől, és gondolatok, érzések, látásmód kifejező eszköze lett. Beszédében arra a kérdésre is kereste a választ: Van-e különbség női és férfi alkotók munkái, látásmódja között, felismerjük-e az alkotásokon, férfi, vagy nő készítette őket?”Az alkotásokat megtekintők véleményt formálhattak e tekintetben is. A megnyitó ünnepségen Holczhauser Zsuzsanna adott elő egy népdalt Kallós Zoltán gyűjtéséből és Nagy László Táncbéli tánc-szók című versét, a megjelentek legnagyobb örömére.                              Ördöngösfüzesi ritka és sűrű fogásolást láthattunk Baracskai Ádám és Szőke Mihály Sándor előadásában Kakuk Pál összeállításában. A tárlat június 24-től július 23-ig volt megtekinthető.                                                                         Köszönjük és további sok sikert kívánunk a művészek és az Egyesület munkájához!

Június 25-én Szent Iván éji tűzugrás helyszíne volt a Szegedi Kis István sétány. A Kéve, a Bokréta, a Rőzse Néptánccsoport tagjai az év legrövidebb éjszakáját hagyományosan tűzgyújtással, tűztánccal és tűzugrással ünnepelték. A bemutatót táncház követte a Bara Zenekar közreműködésével.

Június 26-án szabadtéri színpadunk két színházi előadásnak is teret adott. A Vénusz Színház szervezésében délelőtt 11 órától a Csizmás Kandúr interaktív zenés mesejátékot, este pedig a “Tökéletes szerelem” című zenés vígjátékot tekinthették meg az érdeklődők. Aki nem érezte magát fáradtnak folytathatta a szórakozást a színházteremben, ahol DJ. Marky V. szolgáltatta a zenét a Retro Disco vendégeinek.

Június 27-én 19 órai kezdettel a Szigetzugi Duna Napok nyitórendezvényeként Lehár Ferenc A  VÍG ÖZVEGY című  nagyoperettjét nézhették meg a műfaj szerelmesei, a Magyar Zenés Színház és a Monarchia Szimfonikus Zenekar előadásában. Vezényelt Werner Gábor. Főbb szerepekben: Vörös Edit, Domoszlai Sándor, Kokas László és Balogh Tímea volt hallható és látható, varázsolták el a közönséget.

Július 3-án a Vadkacsa Szabadstrandon egy vízi színpadon adott koncertet a Zorall Zenekar.

Július 9-10-11-én megrendezésre került KeveFeszt21- Országos Nemzetiségi Kulturális Fesztivál és Gasztronómiai Napok. A fesztiválról itt az Ráckevei újságban olvashatnak bővebben.

Július közepén elkezdődött a TérZene program – „Muzsikáló Ráckeve” címmel, aminek keretein belül 30 alkalmas koncert sorozat veszi kezdetét.

Júliusban nálunk filmeztek a Család-és Gyermekjóléti Központ táboros gyermekei. Majd háromszor láttuk vendégül az Önkormányzati Táboros gyermekeket, tűztorony látogatással, mozizással és kézműves foglalkozássál vártuk őket.

Szabó Gertrúd

Ács Károly Művelődési Központ

igazgató