János Vitéz Nap  2021. 06.05.

Él Ráckevén a legenda, mely szerint Petőfi Sándor a János vitéz alakját élő személyről, a ráckevei Horváth N. Jánosról,  a jobbágyfiúból lett huszárkapitányról mintázta. Horváth Nepomuki  János önmaga érdemeiért is méltó arra, hogy emlékezzünk rá. A legenda köztudatban tartása fontos hagyományőrző feladatunk. Ennek jegyében kerül megrendezésre  2000 óta János vitéz napunk, fesztiválunk. A rendezvény a János vitéz történet és a huszár hagyományok köré épül. Ebben az évben is igyekeztünk vendégül látni és a közönségnek bemutatni a János vitéz történetét feldolgozó előadásokat.

A  ráckevei Szent Domonkos katolikus temetőben van Horváth Nepomuki János sírja. Minden évben koszorút helyezünk el a sírnál Ráckeve Város Önkormányzatával közösen a János Vitéz Nap reggelén. Erre a szép napra teljesen megújult a sír környezete. Köszönjük szépen Kótai Róbert plébános úr támogató közreműködését és Sári László áldozatos munkáját, ami ezt lehetővé tette. Elkészült új emléktáblánk, ami Tamássy Andor egykori jegyző és Hevesvári Zoltán ráckevei költő versrészletével állít emléket János vitézünknek. (A táblán egy QR- kód is szerepel, amely segítségével sok érdekességet megtudhat a temetőbe látogató Horváth Nepomuki Jánosról.)                                         A koszorúzás előtt Zoli bácsi elszavalta Született 1774-ben című versét.

A János Vitéz díszkútnál a Szironta Együttes csodálatos harang koncertjét hallgathatták meg az érdeklődők. Műsorukban elhangzottak klasszikus zeneirodalmi művek, de a populárisabb műfajokból is ízelítőt kaptunk. Hallhatunk részleteket a János vitéz daljátékból is. Nagy sikert arattak.

Közben a Vadkacsa Szabadstrandon is elkezdődtek programjaink. 10 órától a Betyár Tanya népi játszótér és kézműves sátor várta a gyerekeket.  A nap házigazdája,  Dévai Levente interaktív családi 7 próbával és sok érdekes játékkal szórakoztatta a gyereksereget.                  11 órától  Boka Gábor, a képmutogatós vásári komédiás mutatta be János vitéz előadását, ragadta magával a közönséget, legyen szó gyerekekről vagy felnőttekről egyaránt. Felhőtlen szórakoztatást nyújtva,  hétköznapi nyelven, saját szavaival, rengeteg kreatív és humoros nyelvi leleményt, illetve mai tréfát fölhasználva mesélte el János vitéz történetét.

” János vitéz napjaink hőse,, címmel rajzpályázatot hirdettünk gyerekek részére. 12 órától került sor a beérkezett pályamunkák értékelésére, eredményhirdetésre. A rajzokat, maketteket megtekinthették az érdeklődök a színpad melletti kiállítóhelyen.

A Pannon Vitézlő Oskola visszatérő résztvevője János Vitéz Napunknak. Viselet és fegyverbemutatóval várták a rendezvényünkre látogatókat. Egész nap szívesen látták az érdeklődőket.

16 órakor  kinyitotta  kapuit a  MárkusZínház. Megtudhattuk tőlük:  “Petrovics bácsi az ügyelő, a színházban nagyon fontos ember. A színészek félelmesztő kalandokon mennek keresztül, hogy a zsiványok vagy éppen a törökök legyőzettessenek. Tessenek látni illy’ nehéz sora van a hazai (báb)színházi életnek. Ja, hogy közben a Jánosvitéz történetjét használhatja a nézősereg – amit ez a mi Sándorunk ügyesen odakanyarított – hát kérem tisztelettel az sem mellékes dolog.” Nem volt  itt vér meg erőszak, csak bársonyos finomság kicsiknek s nagyoknak.

17 órától a Ránki György Alapfokú Művészeti Iskola műsorát kísérhették figyelemmel nézőink. Koncertet és hangszerbemutatót láthattunk és hallhattunk a rézfúvós, harmonika, gitár és hegedű tanszak tanáraival és növendékeivel. Az iskola zenetanárai hangszersimogató interaktív foglalkozással kedveskedtek a legkisebbeknek.                                                                A néptáncosok bemutatójára is sor került, a Bara zenekar kísérete őket.

Iváncsics Ilona és Színtársai 20  órai kezdettel mutatták be János vitéz előadásukat, családbarát színpadi játékot láthattunk pop – köntösben.

Egész nap kézműves vásár várta az idelátogatókat.

Az Ács Károly Művelődési Központ jövőre is vár minden kedves érdeklődőt János Vitéz Napján.