Föld Napja az Ács Károly Művelődési Központban

A Föld napjához kapcsolódva “Pillanatok a természetből” címmel nyílt kiállítás Fabóné Bíró Ágnes és Fabó Ferenc  természetfotósok képeiből az Ács Károly Művelődési Központban.

“A természet varázsát ontja bőven. A fűben, a virágban és a kőben. Ó nincs a földön oly silány anyag, mely így vagy úgy ne szolgálná javad; De nincs oly jó, melyben ne volna vész, ha balga módra véle visszaélsz!”

Szabó Gertrúd igazgató asszony William Shakespeare szavaival köszöntötte a megnyitón megjelenteket. Április 22-én, a Föld napján a világ szinte minden országában különböző megmozdulásokkal, eseményekkel hívják fel az emberek figyelmét a környezet megóvásának fontosságára, az ökológiailag érzékenyebb életvitelre. Fabóné Bíró Ágnes és Fabó Ferenc képei híven tükrözik: létkérdés természeti értékeink megóvása, megőrzése.

A Mezőföld Természetfotó Egyesület dunaúj­városi csoportja alapító tagjának és feleségének tárlatát Füri András, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója ajánlotta a közönség figyelmébe. A Ráckevéhez is kötődő szakember (ide járt gimnáziumba és a közeli Majosházáról származik) személyes hangú megnyitó beszédében kiemelte: a vizes élőhelyek a Föld legértékesebb ökológiai rendszerei közé tartoznak. Klímaváltozás idején jelentőségük egyre nagyobb. Fontosságuk mellett azonban a veszélyeztetettségük is hasonló mértékű. Ezeknek a területeknek a fajgazdagsága, változatossága a mai napig kiemelkedő. Duna menti településként a víz és vízpart védelme nélkülözhetetlen.

A természet háboríthatatlan szépsége – a madarak, madárdal, a békák „zenéje”, a nádas suhogása, a víz tetején lebegő tündérrózsa látványa – pihenést, kikapcsolódást, megnyugvást nyújt mindannyiunk számára! A fotóművészek képei ezt a harmóniát, szépséget jelenítették meg, varázsolták falaink közé.

Fabó Ferenc 45 éve jegyezte el magát a szabad természetben meglátott apróbb és nagyobb lények fényképezésének gyönyörűségével. Főként  lakóhelyének szűkebb és tágabb környezetében készíti képeit. Ezeket különböző folyóiratokban, elsősorban a magyar vadászati magazinokban rendszeresen felhasználják. Képeivel versenyeken is sikeresen szerepel. EISA Maestro az Év Fotósa 2018-as pályázatán két hattyúról készült csodálatos fotósorozatával országos II. helyezést ért el.

A Dunaföldváron élő Fabóné Bíró Ágnessel édesapja szeretette meg a természetet.  Óvodapedagógusként 40 éven keresztül a rábízott gyerekekben igyekezett elmélyíteni a környezetünkhöz való kötődést, a természet iránti tiszteletet, szeretetet, annak megóvására törekvést. Dunaföldváron elsőként nyerte el csoportjával a „Zöld óvoda” címet. Természetjárás közben találkozott  férjével, Fabó Ferenccel. Azóta lehetőségeikhez mérten együtt kirándulnak, fotóznak, fejlesztik  technikai ismereteket is.

Ezt követően Monarchia Csellós Trió előadásában az “Évszakok” című összeállítást hallgathatta meg a közönség.

A tárlat 2022. május 24-ig tekinthető meg az Ács Károly Művelődési Központban.

Prótagoraszt idézve: “Az ember nem csak azért felelős, amit tesz, hanem azért is, amit nem tesz meg.”

 

  Szabó Gertrúd