“Ádám örökében” – Alkotó férfiak

Kiállítás megnyitó az Ács Károly Művelődési Központban

  1. június 24-én az Alkotóművészek és Művészetbarátok Ráckevei Egyesülete csoportos kiállításának megnyitójára került sor az Ács Károly Művelődési Központban. Szabó Gertrúd közművelődési igazgató nő köszöntötte a megjelenteket. Kiemelte: ” A mai kiállítás címe: Ádám örökében – Alkotó férfiak –  akik szeretnék megmutatni a közönségnek különleges képességeiket, tehetségüket, egyéniségüket – alkotásaikon keresztül. Közös bennük: a művészet, az alkotás lelkes szeretete, tehetségük teljes kihasználásának igénye és a lendület, a közös akarat, ahogy ezt véghez viszik. Alkotóművész az, akinek van saját eszméje, gondolata, ötlete, érzése, hangulata, melyet az ő legsajátosabb egyéni, művészi nyelvén színekben, formában megvalósít, önmagából s a természet örökké zajgó-mozgó nagy tengeréből merít.” A tárlatot Mertl Attila, az Egyesület elnöke nyitotta meg. Megtudhattuk tőle: ” Különös érdekessége mai kiállításunknak, hogy amíg egy évvel ezelőtt a „Nők az alkotásban” című kiállítás nőnapon került megrendezésre, az alkotó férfiak tárlata apák napja után néhány nappal látható. Ez utóbbi csak a véletlen műve, de valamiért így kellett lennie, hogy ne feledkezzünk meg róla, ezek a kiállító férfiak családapák, nagypapák is.  A képzőművészek évezredeken át férfiak voltak. Ennek az volt a társadalmi oka, hogy a művészetet mesterségnek tekintették, és mint ilyen, nem volt művelhető a nők számára. Ez alól csak egy-egy bátor kivétel volt. Egészen a XX. század elejéig a nők feladata a háztartás vezetése, és a gyermeknevelés volt., festészettel csak a műveltség részeként úri kisasszonyok foglalkozhattak. Ekkoriban a női egyenjogúsági mozgalmak kiharcolták, hogy a nők is állást vállalhassanak, például tanítóit, rajztanárit is. A művészet megkezdte eltávolodását a „szép mesterségnek” titulált címtől, és gondolatok, érzések, látásmód kifejező eszköze lett. Beszédében arra a kérdésre is kereste a választ: Van-e különbség női és férfi alkotók munkái, látásmódja között, felismerjük-e az alkotásokon, férfi, vagy nő készítette őket?”

Az alkotásokat megtekintők véleményt formálhattak e tekintetben is.

A megnyitó ünnepségen Holczhauser Zsuzsanna adott elő egy népdalt Kallós Zoltán gyűjtéséből és Nagy László Táncbéli tánc-szók című versét, a megjelentek legnagyobb örömére. Ördöngösfüzesi ritka és sűrű fogásolást láthattunk Baracskai Ádám és Szőke Mihály Sándor előadásában Kakuk Pál összeállításában.

A tárlat június 24-től július 23-ig megtekinthető. Köszönjük és további sok sikert kívánunk a művészek és az Egyesület munkájához!