Újra KeveFeszt Ráckevén 

Országos Nemzetiségi Kulturális Fesztivál és Gasztronómiai Napok – 2022. június 17-18.

 

Immár második alkalommal adott helyet Ráckeve a KeveFesztnek, e sok szempontból rendhagyó fesztiválnak. Tavaly a több mint 20 éve megrendezésre kerülő Országos Nemzetiségi Fesztivál kiegészült a nemzetiségi konyhák bemutatkozásával. A Magyarországon élő összes nemzetiség így nemcsak népművészeti csoportjaival, zenekaraival, színes viseletivel képviseltette magát, hanem  ízletes ételeivel is.

 Az Országos Nemzetiségi és Gasztronómiai Fesztivál – KeveFeszt 22 fővédnöke Soltész Miklós Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkár      volt.                                                                                                                                                                                                                                  A fesztivál megnyitóján kiemelte, hogy a magyar nemzet a hazánkban élő nemzetiségekkel és határainkon túl élő magyarsággal közösen alkot szerves egészet. Külön köszöntötte a kárpátaljai Beregsomból érkezett vendégeket, akiknek megerősítette, hogy „egy vérből valók vagyunk”.

Vereckei Zoltán Ráckeve polgármestere Anakreón sorait választotta a rendezvény mottójául:

“Készítsd remekbe, kérlek,

a tavasz vidám kupáját.

Véss rá rózsát először,

sziromhozó tavasszal.

Ezüstbe vésve láttasd

vidám ivásainkat:  

de, kérlek, ünnepünktől idegent rá ne rajzolj,

riasztót, borzalmast.”

Kiemelte a Kevefeszt, már önmagában is a Kárpát – medencei összetartozás szép üzenetét hordozza.

Pénteken, a fesztivál első programja  a Monarchia Zenekar “Népek zenéi” című koncertje volt. Majd  Molnár Ildikó színész, drámapedagógus segítségével a”Népek Meséiből” kaphatott ízelítőt a közönség. A hazai zenei paletta megkerülhetetlen színfoltja és egyben a magyar népzene hiteles, mai, szinte bárki számára szerethető és értékeket a mai fül számára is élvezhető köntösbe csomagoló képviselője a Csík János vezetésével működő, immár több, mint negyed évszázada aktív, Kossuth-díjas Csík zenekar. Ismét megmutatták a közönségnek, hogy  a tradicionális és a modern nem csak megfér egymás mellett, hanem megfelelő fúzióban egy egészen új világot is teremt ebben a rohanó, 21. században.

  Az országban élő nemzetiségeket összefogó programsorozat folytatódott szombaton. A fesztivál színpadon már 10 órakor  elkezdődött népművészeti csoportok, néptáncegyüttesek, nemzetiségi zenekarok bemutatkozása. Az országban ez az egyetlen fesztivál, ahol a hazánkban élő összes, 13 nemzetiség képviseltetheti magát. Elsőként a ráckevei Bokréta és Kéve  Néptáncegyüttes lépett színpadra a tárnoki Bara zenekar kíséretével. Az együttesek célja a magyar nyelvterület táncainak, hagyományainak megismerése, színpadi alkalmazása, a koreográfiákon keresztül a magyar tánckincs ismerté tétele. Majd a 1952-ben alapított Szigetújfalui Német Nemzetiségi Tánccsoport mutatkozott be. A táncegyüttes mára, a 70 év alatt, elévülhetetlen érdemeket szerzett a magyarországi német nemzetiségi kultúra ápolásában, megőrzésében és átörökítésében. Takser Spatzen Zenekar Taksonyból húzta a talpuk alá valót. A  Nagytarcsai Rozmaring Néptáncegyüttes 2019-ben alakult, de a gyerekek közel 6 éve táncolnak együtt. Előadásukban Nagytarcsai szlovák táncokat láthattunk. Majd a Ceglédi Terno Trajo Együttes – roma dalokkal szórakoztatta a közönséget, de táncaikból is kaptunk ízelítőt . A Ruszinok Folklór Együttes zenés programjával a ruszin zenei hagyaték sokszínűségét mutatta meg. Őket a Csővárról érkezett Zensky Hlas Hagyományőrző Csoport követte a színpadon, a Csibaj Banda kíséretével. Repertoárjuk szlovák és magyar népdalokból állt. Fellépő ruhájuk régi hagyomány szerint készült, híven tükrözi anyáik,nagyanyáik viseletét.

A  Magyarországon élő ukrán nemzetiséget  képviselte fesztiválunkon a Bernát család. Bernáth Ferenc artisjus és pro cultura minoritatum díjas gitárművész valamint felesége Bernáth Viktória énekes rendszeresen részt vesz különböző nemzetiségi rendezvényeken ukrán nép- és populáris zenét játszva. Ezúttal csatlakozott hozzájuk két gyermekük is Bernáth Attila klarinéton, Bernáth Péter szaxofonon játszva. A Tryandafilla (Rózsák) görög táncegyüttes 2007 novemberében alakult meg Beloianniszban.  Eredeti, autentikus görög táncokat jelenítettek meg színpadunkon, melyek az egyszerű hétköznapi emberek életét, örömeit és bánatát , mindennapjait fejezték ki. Táncukat a Taverna zenekar kísérte. A Horvát Hagyományőrző Egyesület bácskai bunyevác táncokkal és énekekkel készült. Az Egyesület célja a magyarországi horvátok gazdag néptáncainak, népzenéjének és népszokásainak ápolása és megőrzése. A Szakonyfalvi Együttes a  Rába-vidéki szlovén közösség kultúráját kívánja megőrizni. A csoport színes és gazdag repertoárjából,a Rába-vidéki és az anyaországi Muravidék szlovén táncaiból adott ízelítőt. Őket a  Polonez Lengyel Néptáncegyüttes követte a programban. A 2000-ben alakult együttes célja a lengyel kultúra megőrzése és bemutatása. A Békés Banda immár több mint 40 éve kiemelt szereplője a hazai és a nemzetközi népzenei életnek. A Kárpát-medencei magyar népzene mellett a zenekar fontosnak tartja a Békés megyei románság és az erdélyi románság zenei kultúrájának a népszerűsítését. A tagok népzenei gyűjtéséket végeztek a Békés megyei románság településein, így Eleken és Méhkeréken egyaránt, ezt a  gazdag szellemi értéket e koncert révén is közkinccsé tették. Kerepesi Hagyományőrző Pávakör Egyesület követte őket a színpadon. A Pávakör számára fontos eleink népszokásainak, viseletének, táncainak, énekeinek, hétköznapi és ünnepi szokásainak felkutatása, a generációkon átívelő tudás továbbadása; a hagyományőrző szellemiség, valamint a Kerepesre jellemző, egyedi tót nyelvjárás nyelvezetének tanítása, továbbá a helyi tót kultúra értékeinek megőrzése. Fesztiválunkon a csoport felnőtt illetve gyerek tagjai is képviseltették magukat a Kóborzengő Zenekar  kíséretével. 2002-ben „Kisebbségekért Díj”-jal, 2007-ben a Magyar Művelődési Intézet a „Pro Cultura Minoritate” díjjal kitüntetett Martenica Együttes sok-sok munkával és a bolgár táncok iránti elkötelezettséggel egy olyan értéket hozott létre, melyet a szakma és a közönség is elismer és szeret. Táncukkal nagy sikert arattak fesztiválunkon is. A zenét “szolgáltató”  TRakija Zenekar újra elvarázsolta közönségünket.

A varázslatos örmény népzene a GROUP DUDUK együttes előadásában szólalt meg. Az ősi örmény kultúra és az aktuális vérpezsdítő tánczene egyaránt megvalósult élvezetes programjukban. A 2014-ben “Nemzetiségekért díj” – ban részesült pomázi Opánke Szerb Hagyományőrző Egyesület idén is fergeteges műsort adott. Pcinja és Makedón táncokat láthattunk előadásukban. Kísérő zenekarukkal, a Zora zenekarral bemutatkozásuk végén táncházzal is kedveskedtek közönségünknek.

A jó hangulat fokozásáról a Balkan Fanatik  Zenekar gondoskodott. A Népművészet Ifjú Mestere, Fonogram és Bezerédj – díjban (a magyar népzenei kultúra ápolásáért – Kulturális Minisztérium) részesült együttes meghódította a ráckevei közönség szívét.

A KeveFeszt látogatói  megkóstolhatták a nemzetiségek ételeit is. A fesztivál két napján a szlovák konyhát a Kerepesi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat és az                                                                                                                        Acsai Galga Folk Műhely Kulturális Egyesület képviselte. A román konyha ízeit a Kétegyházi Román – Magyar Egyesület jóvoltából kóstolhattuk meg. A roma konyha ételeiből a budapesti Mezei Marcipán Kft. és a ráckevei Roma Nemzetiségi Önkormányzat adott ízelítőt. A sváb konyhát a Szigetújfalui  Önkormányzat mutatta be ízeivel és berendezésével egyaránt. A görög konyha ételeit a Greek Grill & Saláta Bár szakácsai  készítették el a fesztivál látogatók számára. A ruszin konyha jellegzetességeit a Budapest Főváros XVI. ker. Ruszin Önkormányzat, az örmény konyha finomságait a budapesti Örmény – örök élmény csapata hozta el a KeveFesztre. Az ukrán konyha finomságaiból a budapesti Magyarországi Ukrán és Dokumentációs Központ, a   lengyel konyha ételeiből az érdi, Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat képviselői készítettek kóstolót. Köszönjük lelkes munkájukat!

A Szegedi Kis István sétányon, festői környezetben  pincészetek kínálatával és kézművesek termékeivel is vártuk a pihenni vágyókat. Bemutatkozott: a Vida Pincészet – Szekszárd, Gere Tamás – Villány, Frittmann Pincészet – Soltvadkert, Thummerer Pincészet – Eger, Erdős Bálint – Ráckeve és a Kevevára Pálinkaház – Ráckeve.

Köszönjük a fesztivál háziasszonyának: Kalocsai Andrea szerkesztő, műsorvezetőnek körültekintő, odaadó konferálását.

 Köszönjük minden résztvevő művész, zenekar, tánccsoport, nemzetiségi konyha, kézműves, polgárőr, RÁVÜSZ munkatársainak  jelenlétét, odaadását! Köszönjük Tézli Zoltánnak a grafikai munkát, Jakab Gergelynek a fényképeket, Cserna Gábornak a video felvétel készítését!

A KeveFeszt 22 az Emberi Erőforrások Minisztériuma és Ráckeve Város Önkormányzata támogatásával jöhetett létre. Köszönjük szépen!

Igyekeztünk megmutatni, hogy szórakoztató és kikapcsolódást nyújtó produkciókkal tartalmas időtöltést tudunk nyújtani az ideérkezők számára úgy, hogy közben a nemzetiségek hagyományai, gyökerei ápolását, fennmaradását is segítjük. Bízunk benne sikerrel jártunk!

Jövőre találkozzunk újra a KeveFeszten!

  Az esemény facebook oldal:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.335361902111800&type=3

Szabó Gertrúd 

igazgató